Posts Tagged ‘National Arbitration Forum’

Młoda artystka wygrywa przed NAF

Written on Październik 22nd, 2009 by domainerno shouts

Alexz Johnson, kanadyjska piosenkarka oraz aktorka znana z ról w takich produkcjach jak „Oszukać przeznaczenie 3”, czy serial „To niesamowite” złożyła pozew do National Arbitration Forum żądając transferu domeny alexzjohnson.com, zarejestrowanej w 2002 roku.

Artystka nie zastrzegła marki „Alexz Johnson”, co nie przeszkodziło jej jednak wygrać sprawy. Przekonywała, że domena jest łudząco zbieżna z jej nazwiskiem, a właściciel alexzjohnson.com wykorzystuje nazwę w złej wierze.

Panel uznał, że działania oskarżonego mogą wprowadzać w błąd internatów, a w rezultacie przekładać się na czerpanie zysków. Linki wyświetlające się na stronie odnosiły się do nazwiska aktorki. NAF nie doczekawszy się odpowiedzi ze strony oskarżonego nakazał przetransferowanie domeny.

Szczegóły decyzji można znaleźć pod tym adresem.

  • Share/Bookmark

Yahoo przejmuje Yahoo.tel

Written on Październik 20th, 2009 by domainerno shouts

Spółka Yahoo wygrała przed National Arbitration Forum walkę o domenę Yahoo.tel.

Poprzednim właścicielem domeny był David Blanco z hiszpańskiego Oviedo. Yahoo zgłosiło swoją skargę 20 sierpnia. Panel nie doczekał się reakcji ze strony oskarżonego. Uznał następnie zasadność argumentów przedstawionych przez firmę i orzekł, że Blanco wykorzystywał nazwę w złej wierze.

Całość decyzji można znaleźć pod tym adresem.

  • Share/Bookmark

Nissan wygrywa przed NAF

Written on Październik 16th, 2009 by domainerno shouts

Północnoamerykański Nissan (Nissan of North America) zgłosił skargę do National Arbitration Forum żądając transferu domen nissanextendedwarranties.com, infinitiextendedwarranties.com, extendedwarrantiesfornissan.com oraz extendedwarrantiesforinfiniti.com.

Amerykański Nissan jest wyłącznym dystrybutorem firmy Nissan, posiadającym własną licencję na znaki handlowe Nissan i Infiniti. Firma oskarżyła właściciela wyżej wymienionych domen o bezprawne wykorzystywanie znaków handlowych oraz rejestrację domen w złej wierze.

Oskarżony chciał sprzedać każdą z domen za 25 tys. dolarów. To jego nie pierwsze tego typu zachowanie. Panel NAF uznał więc, że zarejestrował i wykorzystywał domeny w złej wierze.

Z opinią tą nie zgodził się oskarżony, firma Gmgl Marketing Services. Przekonywała, że działała raczej w dobrej wierze. Co więcej, poniosła wydatki na rzecz utrzymania nazw rzędu 6 tys. dolarów.

Panel NAF nie podzielił tych argumentów i nakazał przetransferowanie domen do Nissana.

Z decyzją można zapoznać się w tym miejscu.

Źródło: DomainNews

  • Share/Bookmark

Google przejmuje googlewebmarketing.com

Written on Wrzesień 11th, 2009 by domainerno shouts

Google, korporacja znana nie tylko ze swej wyszukiwarki, ale również z działań reklamowych, złożyła stosowny wniosek do National Arbitration Forum żądając transferu domeny googlewebmarketing.com.

Google posiada prawa do znaku handlowego „Google” na całym świecie. I właśnie dlatego oskarżyła firmę Absolutee Corp. za zarejestrowanie spornej domeny, która jest myląco podobna do ich marki.

Panel NAF zdecydował, że zwrot „web marketing” wykorzystany w domenie nie zmienia faktu, że jej nazwa odnosi się wprost do znaku handlowego Google. Uznał również, że googlewebmarketing.com została zarejestrowana i była wykorzystywana w złej wierze.

Oskarżony nie odpowiedział na postawione mu zarzuty. Panel nakazał więc przetransferowanie domeny do Google.

Źródło: DomainNews

  • Share/Bookmark

Yahoo wygrywa przed NAF

Written on Czerwiec 26th, 2009 by domainerno shouts

Yahoo wygrało przed NAF (National Arbitration Forum) sprawę dotyczącą domeny yahoomailcom.com.

Nie jest tajemnicą, że Yahoo ma prawa do znaku handlowego „yahoo” potwierdzone w amerykańskim urzędzie patentowym. Jest też właścicielem szeregu innych zarejestrowanych znaków w wielu krajach świata.

Pozwanym była firma Elephant Orchestra, która nie potrafiła odpowiedzieć dlaczego zarejestrowała i wykorzystywała sporną nazwę.

Yahoo argumentowało, że domena nie tylko jest bliska znakowi handlowemu Yahoo, ale również wykorzystywana jest w złej wierze. Panel zdecydował więc o transferze yahoomailcom.com do Yahoo.

Źródło: DomainNews

  • Share/Bookmark